Peste 30 de ani…

Foto: The New Yorker

…se spune că vom regreta mai mult lucrurile pe care nu le-am facut, desi ne-am fi dorit, decat pe cele făcute gresit. 

Am citit in octombrie un articol de opt pagini despre Taylor Swift, cantareata americana de country. Ce ar putea sa scrie cineva in opt pagini despre o copilă de 17 ani care cântă ,,Today was a fairytale/You were the prince/I was a damzel in distress”? Ei bine, cei de la The New Yorker, una dintre revistele pe care le admir cel mai mult, au reusit această performanta, ca si pe cea de a ma convinge pe mine – o non-fana Taylor – să citesc pană la ultimul rand de text.

La drept vorbind, cei de la New Yorker ar reusi sa scoata o poveste de citit cu sufletul la gura si din fotosinteza la urzică sau din istoria euglenei verzi. Simpla lor existenta este dovada vie ca jurnalismul adevarat, de calitate, nu va deveni niciodata ,,prea mult”, ,,prea lung”, ,,prea plicticos”. Cand un articol este bine scris, cititorul ii va da timpul necesar, indiferent daca are o singura coloana sau zece pagini.

Cert este ca in articolul celor de la The New Yorker, micuța Taylor Swift face o afirmatie care te pune pe ganduri.

,,Uneori ma stresez sa ma gandesc, in avans, care ar trebui sa fie traiectoria mea in viata. De exemplu, daca dorm prea mult si ma trezesc la ora doua dupa-amiaza, pentru ca sunt prea obosita de la noaptea de dinainte, e foarte posibil sa ma mustruluiesc singura: nu cumva trebuia ca in acea zi sa ma trezesc mai devreme și sa scriu un cantec nou?”

Swift este una dintre cele mai hotarate cantarete ale noii generatii. La fiecare doi ani, ea scoate cate un album nou, pentru care compune in jur de 40 de melodii. Cateodata scrie cantand melodii in iPhone, ca ,,Memo notes” si scrie versuri in sectiunea de ,,Notes”. Si, taman aici, vine si cel de-al doilea citat care m-a pus pe ganduri:

,,Cand voi avea 80 de ani”, mi-a spus ea, ,,Imi imaginez că imi voi dori ca atunci cand aveam 20 de ani sa ma fi trezit devreme, sa fi iesit si sa mă fi plimbat, sa fi mers cu bicicleta si sa fi facut poze la tot felul de lucruri. Si sa fi scris mai mult in jurnalul meu”.

Unele masini au, lipita de oglinda retrovizoare, o eticheta cu: ,,Atentie! Lucrurile din oglinda sunt mai aproape decat par”. Nu stiu cum se face, dar intotdeauna lucrurile par mai clare vazute retrospectiv. Din fiecare carte pe care o citesc sau articol pe care-l lecturez imi place sa iau samburele de intelepciune. Lectia. Si da, uneori chiar si o fata de 17 ani iti poate darui o mica invatatura memorabila.

De multe ori ma surprind raportandu-ma la lucrurile din jur dupa acest tipar, al regretelor ulterioare. Cand mi-e prea lene sa ma trezesc la opt ca sa merg la sala, cand stau pana tarziu uitandu-ma la filme, in loc sa fiu fresh pentru a doua zi, cand aleg sa sar peste o invitatie la cafea sau peste o intalnire cu o veche prietena, din oboseala sau comoditate. Cand ma surprind evitand sa fac anumite lucruri din absenta unui ,,+1″ sau cand ma plang, in sinea mea, de faptul ca nu am o companie care sa-mi umple serile sau diminetile. Ma gandesc ce ar zice Diana de 80 de ani despre asta. S-ar uita inapoi si ar spune ,,Daca as mai avea 20 de ani, as face atat de multe, fie ca as fi insotita sau nu, fie ca as fi singura sau nu…”. Si brusc, capat mai mult elan decat am avut vreodata…

Adauga in Bookmark acest permalink. Urmareste comentariile noi cu feed RSS pentru acest articol. Adauga un comentariu sau lasa un trackback: Trackback URL.